Świąteczne urlopy siatkarzy Jastrzębskiego Węgla
Po ostatnim w tym roku meczu przed własną publicznością siatkarze mistrza Polski rozjechali się na święta Bożego Narodzenia do domów. Do klubu wrócą 26 grudnia. Jak zawodnicy i trenerzy lidera PlusLigi spędzą wolny czas?
- Święta to taki przyjemny okres, kiedy można spędzić więcej czasu z rodziną, bo jak wiadomo my sportowcy sporo czasu w ciągu roku są w rozjazdach – mówi Benjamin Toniutti, kapitan Jastrzębskiego Węgla. Zarówno on, jak i jego rodak Jean Patry od razu po meczu z Jihostrojem Czeskie Budziejowice w Lidze Mistrzów wyjechali do ojczyzny. Ulubioną potrawą francuskiego rozgrywającego jest foie gras, czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. – Nie jest to może najzdrowsze danie, ale naprawdę smaczne. Trzeba będzie zrobić zmodyfikowaną wersję light – podkreśla Francuz.
Wraz z rodzinami święta w Polsce spędzą natomiast trener Marcelo Mendez oraz jego brazylijski asystent Henrique Furtado. – Życzę wszystkim naszym fanom Wesołych Świąt. Bardzo się cieszę, że ich mamy, są naszym dodatkowym zawodnikiem – podkreśla Argentyńczyk. Jak przyznaje, możliwość spędzenia tego czasu z najbliższymi jest dla niego najlepszym prezentem. – Najważniejsz, aby być w tym czasie razem – zaznacza i dodaje, że chciałby się wybrać na krótko do Austrii, by zobaczyć jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu.
- Dla mnie najlepszym prezentem w tym roku jest pięć i pół dnia wolnego – mówi Norbert Huber. Środkowy Jastrzębskiego Węgla kończy rok w doskonałej formie. W brawach mistrza Polski wrócił do wysokiej dyspozycji, jest jednym z liderów drużyny i czołowych zawodników PlusLigi. – Święta to czas, kiedy mogę odpocząć, zobaczyć rodziców, siostrę, rodzinę i trochę zluzować z obciążeniami – opowiada. Jego ulubioną świąteczną potrawą są pierogi, a kolędą „Wśród nocnej ciszy”.
- Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia chciałbym życzyć naszym kibicom, górniczej braci i wszystkim osobom związanym z Jastrzębskim Węglem i Jastrzębiem spokoju, ciepła, rodzinnej atmosfery i żebyśmy na chwilę zapomnieli o codzienności i dali się porwać tej świątecznej atmosferze i temu wyjątkowemu klimatowi – dodaje Jakub Popiwczak, libero Jastrzębskiego Węgla.
Kanadyjski atakujący Jastrzębskiego Węgla Ryan Sclater w Boże Narodzenie uwielbia jeść mashed potato with gravy, a więc puree ziemniaczane z sosem. – Boże Narodzenie to jeden z najważniejszych momentów w roku. Jezus przychodzi do nas. Dla mnie to piękny czas na spędzenie go razem – mówi Sclater.
- Święta to czas magiczny. Spędźcie je z najbliższymi, odpocznijcie. My też będziemy mieli taką okazję, tak więc wykorzystamy ten czas do maksimum. Życzę wam wszystkiego najlepszego z okazji świąt, udanych prezentów, ale najważniejsze, że były one rodzinne – życzy fanom Tomasz Fornal, który spędzi święta wraz z rodziną w Krakowie.
Powrót do listy